Η αποθήκευση ενέργειας σημειώνει ρεκόρ για νέες εγκαταστάσεις το 4ο τρίμηνο του 2021

1
Η αποθήκευση ενέργειας σημειώνει ρεκόρ για νέες εγκαταστάσεις το 4ο τρίμηνο του 2021

Η αγορά αποθήκευσης ενέργειας των ΗΠΑ σημείωσε νέο ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο του 2021, με νέες εγκαταστάσεις συστημάτων να ανέρχονται συνολικά σε 4.727 MWh. Σύμφωνα με Wood Mackenzieένα Verisk επιχείρηση, και το American Clean Power AssociationΗ τελευταία έκθεση του Παρακολούθησης Αποθήκευσης Ενέργειας των ΗΠΑ (ACP), το 4ο τρίμηνο του 2021, είχε εγκατασταθεί μεγαλύτερη χωρητικότητα από ό,τι τα τρία πρώτα τρίμηνα συνολικά, παρά τις καθυστερήσεις του έργου.

Οι ετήσιες αναπτύξεις αποθήκευσης σε κλίμακα δικτύου σχεδόν τριπλασιάστηκαν από έτος σε έτος σε 3 GW/9,2 GWh. Παρά το έτος ρεκόρ, η αγορά κλίμακας δικτύου δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες το 2021, με τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας να καθυστερούν περισσότερα από 2 GW χωρητικότητας το 2022 και το 2023. Η Wood Mackenzie προβλέπει ότι οι πιέσεις και οι καθυστερήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού κατά την επεξεργασία ουρών διασύνδεσης θα συνεχιστούν 2024.

«Το 2021 ήταν ένα ακόμη ρεκόρ για την αγορά αποθήκευσης ενέργειας των ΗΠΑ, με ετήσιες εγκαταστάσεις πολλαπλών γιγαβάτ για πρώτη φορά», λέει ο Jason Burwen, αντιπρόεδρος της ACP για την αποθήκευση ενέργειας. «Ακόμη και ενόψει των συνεχιζόμενων μακροοικονομικών αντιθέσεων, των καθυστερήσεων διασύνδεσης και της έλλειψης προορατικής ομοσπονδιακής πολιτικής, η αυξανόμενη ζήτηση για ανθεκτική καθαρή ενέργεια και η αστάθεια στην τιμή της παραγωγής με βάση τα καύσιμα θα οδηγήσουν την ανάπτυξη αποθήκευσης ενέργειας προς τα εμπρός. Παρά τη στεγανότητα της προσφοράς που οδήγησε σε ορισμένες καθυστερήσεις έργων, η αγορά κλίμακας δικτύου εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά εκθετικής ανάπτυξης».

Τα κέρδη των τιμών των εξαρτημάτων του συστήματος που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν εξαλειφθεί από το υψηλότερο κόστος για τις πρώτες ύλες και τη μεταφορά. Συγκεκριμένα, η τιμολόγηση της μονάδας μπαταρίας σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση από όλα τα στοιχεία του συστήματος λόγω του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών.

Η οικιακή αποθήκευση είχε το ισχυρότερο τρίμηνο μέχρι σήμερα με εγκατεστημένα 123 MW, ξεπερνώντας το προηγούμενο τριμηνιαίο ρεκόρ των 110 MW το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι αυξανόμενες αποτελεσματικές πωλήσεις ηλιακής και αποθήκευσης σε αγορές εκτός Καλιφόρνια συνέβαλαν στη δημιουργία του νέου τριμηνιαίου σημείου αναφοράς και είχαν ως αποτέλεσμα ένα εθνικό ετήσιο σύνολο 436 MW.

Μέχρι το 2026, οι ετήσιες εγκαταστάσεις στο τμήμα κατοικιών αναμένεται να φτάσουν τα 2 GW/5,4 GWh, με πρωτοπόρους στην Καλιφόρνια, το Πουέρτο Ρίκο, το Τέξας και τη Φλόριντα να ηγούνται αυτού του τμήματος της αγοράς.

«Η θέση του Πουέρτο Ρίκο στην οικιακή αγορά αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ δεν αποτελεί έκπληξη και δείχνει πώς οι διακοπές μπορούν να οδηγήσουν στην υιοθέτηση μπαταριών, με χιλιάδες νέες οικιακές εγκαταστάσεις να εμφανίζονται κάθε τρίμηνο και τον ανταγωνισμό μεταξύ των τοπικών εγκαταστάσεων», δηλώνει η Chloe Holden, μια αναλυτής με την ομάδα αποθήκευσης ενέργειας του Wood Mackenzie.

«Οι διακοπές λειτουργίας στο Πουέρτο Ρίκο οδηγούν επίσης τους πελάτες να αναγνωρίσουν την προστιθέμενη αξία της ανθεκτικότητας που προσφέρουν τα συστήματα αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας, παρά την υψηλή τιμολόγηση και την έλλειψη προγραμμάτων κινήτρων», προσθέτει ο Holden. «Αυτό οδηγεί επίσης στην ανάπτυξη της αγοράς ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης στη Φλόριντα, στις Καρολίνες και σε μέρη της Midwest».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η αγορά αποθήκευσης στην Καλιφόρνια παραμένει ανθεκτική, καθώς οι εξελίξεις της πολιτικής και της αγοράς, όπως το NEM 3.0, ταρακουνούν την αγορά ηλιακής ενέργειας. Και μέχρι το 2027, η Καλιφόρνια θα παραμείνει η μεγαλύτερη αγορά αποθήκευσης κατοικιών, με τρεισήμισι φορές περισσότερο χώρο αποθήκευσης εγκατεστημένο ετησίως το 2027 σε σύγκριση με το 2021.

Το τμήμα αποθήκευσης μη οικιακών αποθηκευτικών χώρων παρέδωσε 131 MWh το τέταρτο τρίμηνο με αποτέλεσμα 162 MW/350 MWh συνολικών ετήσιων αναπτύξεων το 2021. Η ζήτηση του τμήματος ωθήθηκε από τα αυξημένα ποσοστά προσάρτησης αποθήκευσης στις κοινοτικές αγορές ηλιακής ενέργειας της Νέας Υόρκης και της Μασαχουσέτης.

Διαβάστε την πλήρη έκθεση εδώ.

Schreibe einen Kommentar