Η περίπτωση της ηλιακής ενέργειας ως τρόπος μείωσης της εξάρτησής μας από την ξένη ενέργεια

3
Η περίπτωση της ηλιακής ενέργειας ως τρόπος μείωσης της εξάρτησής μας από την ξένη ενέργεια

Οι τεχνολογίες εν καιρώ πολέμου είχαν πάντα τη συνήθεια να επεξεργάζονται τις μεταπολεμικές εφαρμογές για πολιτικούς σκοπούς – τα πάντα, από μικροκύματα μέχρι GPS έως Διαδίκτυο, drones, τζετ
κινητήρες, κολλητική ταινία και σούπερ κόλλα, για να αναφέρουμε μερικά. Πρόκειται για προηγμένες και φαινομενικά απλές τεχνολογίες που όχι μόνο έχουν προωθήσει την επιτυχία μιας ένοπλης δύναμης σε κάθε δεδομένη σύγκρουση, αλλά έχουν επίσης προσφέρει ένα μέσο για τον μετριασμό του κινδύνου, τη μείωση του κόστους και τη διάσωση ζωών.

Παραδείγματα που προκύπτουν από τον πόλεμο στο Ιράκ είναι οι πρόσφατες πρόοδοι στην ηλιακή τεχνολογία και την αποθήκευση ηλιακής ενέργειας, καθώς και νέοι κρίσιμοι τρόποι εξέτασης του τρόπου με τον οποίο η ηλιακή ενέργεια μπορεί τελικά να μειώσει την εξάρτηση της Αμερικής από ξένες πηγές ενέργειας – μια εξάρτηση που, στρατηγικά μιλώντας, έχει μεγάλη πολύ συχνά οδηγούσε σε ένοπλες συγκρούσεις για την προστασία των υπερπόντιων πετρελαϊκών συμφερόντων της Αμερικής είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Από τακτικής άποψης, υπάρχουν νέες και συνεχείς συζητήσεις μεταξύ στρατιωτικών σχεδιαστών και τεχνικών επιμελητείας ως προς τον καλύτερο τρόπο μετριασμού του κινδύνου και τη σωτηρία ζωών στις πάντα επικίνδυνες κύριες οδούς ανεφοδιασμού (MSRs), όπου οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές αυτοκινητοπομπές ανεφοδιασμού καυσίμων έχουν υποβληθεί τακτικά σε κάθε μορφή εχθρικός κίνδυνος. Οι νηοπομπές καυσίμων θεωρούνταν πάντα ως μαλακοί, αν και πλούσιοι, στόχοι από τρομοκράτες και αντάρτες: Ένας άνδρας με μια πυραυλική χειροβομβίδα μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο σε μια συνοδεία καυσίμων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που τη φρουρούν ευάλωτοι νεαροί Αμερικανοί.

Το χτύπημα μιας συνοδείας καυσίμων έχει σχεδόν πάντα ως αποτέλεσμα πολλή καύση πετρελαίου, μαγειρική πυρομαχικών και μαύρο καπνό που παρατηρείται για μίλια. Έπειτα, υπάρχουν οι ανείπωτες χρηματικές απώλειες όσον αφορά τον κατεστραμμένο εξοπλισμό και τις προμήθειες, μια προσωρινή επιβράδυνση –τουλάχιστον όπως αντιλαμβάνονται οι αντάρτες– της προσπάθειας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και η πιθανότητα για πολλά θύματα.

Εντούτοις, οι νηοπομπές ήταν ένα κρίσιμο – και συχνά το μόνο – μέσο για τον ανεφοδιασμό των πολλών μπροστινών βάσεων λειτουργίας (FOB) που κατασκευάστηκαν κοντά στις μεγαλύτερες πόλεις και στα πολύ μικρότερα φυλάκια και θέσεις μάχης στην πίσω χώρα οποιουδήποτε υπερπόντιου επιχειρησιακού θεάτρου. Το καύσιμο ήταν πάντα απαραίτητο για τις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας στα FOB και τα φυλάκια και για τα οχήματα εδάφους και τα αεροσκάφη.

Δεν υπάρχει τρόπος να παρακάμψουμε το γεγονός ότι τα παραδοσιακά καύσιμα με βάση το πετρέλαιο είναι ασταθείς στόχοι, δύσκολο να αμυνθούν σε εμπόλεμες ζώνες – και η ηλιακή μπορεί κάλλιστα να είναι η απάντηση.

Τα ευρήματα μιας μελέτης του αμερικανικού στρατού που δημοσιεύθηκε πριν από αρκετά χρόνια, «Sustain the Mission Project: Casualty Factors for Fuel and Water Supply Convoys», καθόρισαν ότι «10 τοις εκατό μείωση του [fossil] Η κατανάλωση καυσίμου σε μια περίοδο πέντε ετών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση 35 θυμάτων ανεφοδιασμού που σχετίζονται με καύσιμα κατά την ίδια περίοδο».

Η έκθεση προσέθεσε, «Επιπτώσεις ατυχημάτων (και άλλες επιχειρησιακές επιπτώσεις) που σχετίζονται με τη χρήση
εναλλακτικές τεχνολογίες ενέργειας και νερού για τη διατήρηση των αποστολών του Στρατού
αξιολογείται σε μοντέλα μάχης και υποστήριξης μάχης του Στρατού σε ένα ευρύ φάσμα θεάτρων
και σενάρια για να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις σύνθετες συνθήκες και ενέργειες στο τακτικό και
επίπεδα θεάτρου».

Επιπλέον, «οι υπηρεσίες ανάλυσης του στρατού θα πρέπει να αξιολογήσουν τις πιθανές επιπτώσεις, όπως θύματα, διαφορετικών ενεργειακών τεχνολογιών στον χώρο της μάχης για να συμπεριλάβουν νηοπομπές ανεφοδιασμού».

Η ενέργεια από πετρέλαιο για καύσιμα θα συνεχίσει να είναι αναγκαιότητα, αλλά δεν χρειάζεται να είναι
πρωταρχικό και μοναδικό μέσο τροφοδοσίας των πάντων συνεχώς, σε όλα τα περιβάλλοντα, χωρίς
εξετάζοντας άλλες νόμιμες, οικονομικά αποδοτικές και απείρως ασφαλέστερες επιλογές.

Οι ηλιακές λύσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν τη δυναμική των καυσίμων για την Αμερική όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και εδώ στο εσωτερικό, όπου οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες και πάρα πολλοί Αμερικανοί έχουν σηκώσει τα χέρια τους σε ένα είδος υποχωρητικής αποδοχής ότι το κόστος των καυσίμων θα είναι πάντα να είναι υψηλό – όπως και οι διάφοροι πόλεμοι που παίζουν ρόλο σε αυτό το συνεχώς αυξανόμενο κόστος καυσίμων.

Η ηλιακή ενέργεια ως μέσο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα πράγμα. ηλιακή ως καύσιμο για οχήματα είναι
αλλο. Ομολογουμένως, η ηλιακή ενέργεια δεν θα αντικαταστήσει πλήρως τα ορυκτά καύσιμα για οχήματα βραχυπρόθεσμα, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε από την άποψη των απεριόριστων δυνατοτήτων αυτού του απεριόριστου, εντελώς καθαρού και – για πρώτη φορά – πραγματικά προσιτού και αποθηκευόμενου ενεργειακού πόρου .

Η ηλιακή τεχνολογία υπάρχει εδώ και χρόνια. Αλλά ο πλήρης καρπός της εμπορικής εφαρμογής δεν έχει – μέχρι τώρα. Οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας τώρα, όπως ποτέ άλλοτε, δίνουν τη δυνατότητα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να παράγουν εμπορεύσιμη, λειτουργική ενέργεια. Και είναι σε θέση να το κάνουν με κόστος ή χαμηλότερο από αυτό της αγοράς.

Και η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε δυνητικά και μετρήσιμα να σώσει αμερικάνικες ζωές στο εξωτερικό, κάτι που μας φέρνει πίσω στο πρώτο και ίσως πιο σημαντικό σημείο: Στρατηγικά, η ηλιακή ενέργεια είναι πλέον πλήρως ικανή να μειώσει –αν και ίσως δεν έχει ακόμη εξαλείψει– την εξάρτησή μας από ξένες πηγές καυσίμου. Αυτό από μόνο του θα σώσει ζωές από την άποψη ότι δεν χρειάζεται να αναπτύξει τον τεράστιο αριθμό στρατευμάτων που παραδοσιακά χρειαζόταν η Αμερική για να υπερασπιστεί τις πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου στο εξωτερικό.

Και, πάλι, αν το αναλύσουμε στο τακτικό επίπεδο, όλο και λιγότερες νηοπομπές που μεταφέρουν λιγότερα καύσιμα στα μίλια και τα μίλια των MSR που διασχίζουν τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο χώρες όπου αναπτύσσονται τα αμερικανικά στρατεύματα θα σημαίνουν πάντα λιγότερους στρατιώτες που είναι επιφορτισμένοι με την υπεράσπιση αυτών των νηοπομπών.

Αυτό από μόνο του αξίζει να προωθηθούν οι συζητήσεις για την ηλιακή ενέργεια.

Ο Ταγματάρχης Tom Mullikin είναι στρατιωτικός αξιωματικός. ιδρυτικός διευθυντής της δικηγορικής εταιρείας Mullikin με έδρα τη Νότια Καρολίνα. και πρόεδρος της Global Eco Adventures, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης αφιερωμένης στην επίσκεψη και τη μελέτη των εύθραυστων οικοσυστημάτων της Γης. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στη διεύθυνση [email protected]

Schreibe einen Kommentar