Οι ζωολογικοί κήποι δεν μπορούν να καλύψουν τις περίπλοκες ανάγκες των ελεφάντων

Οι ζωολογικοί κήποι δεν μπορούν να καλύψουν τις περίπλοκες ανάγκες των ελεφάντων

Juli 11, 2022 0 Von admin

Επιφανείς ζωολόγοι, βιολόγοι και περιβαλλοντολόγοι καλούν την κυβέρνηση να καταργήσει σταδιακά τη διατήρηση των ελεφάντων στους ζωολογικούς κήπους λόγω ανησυχιών για την ευημερία.

Το Conservative Animal Welfare Foundation (CAWF) δημοσίευσε σήμερα μια έκθεση που επικυρώθηκε από 25 κορυφαίους ειδικούς σχετικά με τις μοναδικές ανάγκες των ελεφάντων. Συμπεραίνει ότι όσοι ζουν σε αιχμαλωσία χρειάζονται πρόσβαση σε τουλάχιστον 100 εκτάρια φυσικού οικοτόπου, που είναι μεταξύ δέκα και εκατό φορές περισσότερο από τον χώρο που παρέχουν οι ζωολογικοί κήποι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως το μεγαλύτερο ζώο της ξηράς στον κόσμο, οι ελέφαντες είναι αισθανόμενα, έξυπνα και κοινωνικά πολύπλοκα πλάσματα, συγκεντρώνονται φυσικά σε αγέλες πολλών δεκάδων ή εκατοντάδων ατόμων. Αντίθετα, η τελευταία έκθεση του CAWF δείχνει ότι το μέσο μέγεθος της ομάδας στους ζωολογικούς κήπους του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μικρότερο από τρεις και δύο ελέφαντες ζουν μόνοι.

Η σημερινή έρευνα, η οποία έρχεται καθώς η Defra εξετάζει το μέλλον της διατήρησης ελεφάντων στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξηγεί γιατί οι εκτεταμένοι, διαφορετικοί βιότοποι είναι κρίσιμοι για τη διατήρηση των αιχμάλωτων ελεφάντων σωματικά και ψυχολογικά υγιείς. Οι ζωολογικοί κήποι, παρόλο που έχουν καλές προθέσεις, δεν είναι εξοπλισμένοι για να κρατούν ελέφαντες, δεδομένων των περιορισμών που θέτει η αιχμαλωσία στην περίπλοκη κοινωνικοδυναμική τους. Συγκεκριμένα, η έκθεση αποκαλύπτει:

 • Η ανεπάρκεια του σημερινού χώρου που παρέχεται στους ζωολογικούς κήπους: Στην άγρια ​​φύση, οι ελέφαντες θα ζούσαν σε εκτάσεις περίπου 10.000 εκταρίων, ενώ στους ζωολογικούς κήπους του Ηνωμένου Βασιλείου σπάνια απολαμβάνουν περισσότερο από 1 εκτάριο το οποίο μπορούν να περπατήσουν σε λίγο περισσότερο από ένα λεπτό. Ο ποιοτικός χώρος σημαίνει ότι οι ελέφαντες μπορούν να αναζητούν τροφή στη φυσική, ποικιλόμορφη βλάστηση, να περπατούν για μίλια κάθε μέρα και να ασκούν υψηλό βαθμό ελέγχου στις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις.

 • Νέα δημόσια δημοσκόπηση που δείχνει ότι πάνω από το 90% του κοινού συμφωνεί ότι στους ελέφαντες πρέπει να δοθεί περισσότερος χώρος από ό,τι προβλέπεται στους ζωολογικούς κήπους. Εν τω μεταξύ, το 89% των ανθρώπων συμφωνεί ότι οι ελέφαντες ανήκαν στη φύση και όχι σε ζωολογικούς κήπους.

 • Υψηλά ποσοστά θνησιμότητας για ελέφαντες που γεννήθηκαν σε ζωολογικούς κήπους. Οι ασιατικοί και αφρικανικοί ελέφαντες που γεννήθηκαν σε ζωολογικούς κήπους ζουν το μισό χρόνο από εκείνους που γεννήθηκαν στη φύση – κατά μέσο όρο μόλις 17 χρόνια. Εν τω μεταξύ, τα μισα Οι ευρωπαϊκοί ελέφαντες που γεννήθηκαν σε ζωολογικούς κήπους πεθαίνουν πριν γίνουν πέντε ετών.

 • Η παχυσαρκία στο ζωολογικό κήπο κράτησε ελέφαντες. Περισσότεροι από τους μισούς ελέφαντες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν κατηγοριοποιηθεί ως υπέρβαροι ή πολύ υπέρβαροι. Η υπερβολική μάζα σώματος στους ελέφαντες μπορεί να προκαλέσει σωματικά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων επιζήμιων επιπτώσεων στα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης.

 • Κοινωνική στέρηση μεταξύ του πληθυσμού του ζωολογικού κήπου ελεφάντων. Οι ελέφαντες ζουν σε μια πολυεπίπεδη κοινωνία στη φύση, με φυλές που αποτελούνται από αρκετές εκατοντάδες ελέφαντες. Τα συστήματα διαχείρισης ελεφάντων του ζωολογικού κήπου είναι μικρά και άκαμπτα, παρουσιάζοντας περιορισμένες ευκαιρίες στους ελέφαντες να δεθούν και να κοινωνικοποιηθούν.

Ορισμένοι ζωολογικοί κήποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν να κρατούν ελέφαντες, πιο πρόσφατα ο ζωολογικός κήπος Paignton στο Ντέβον, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δεν θα αντικαταστήσει τους δύο ελέφαντες τους που πέθαναν πρόσφατα. Σε ανακοίνωσή του, ο Ζωολογικός Κήπος ανέφερε:Οι ελέφαντες είναι εξαιρετικά έξυπνοι και έχουν πολύ περίπλοκες κοινωνικές και συμπεριφορικές ανάγκες, οπότε όταν η Δούκισσα, ο τελευταίος μας ελέφαντας, πέθανε το 2019, ανακοινώσαμε ότι δεν θα κρατούσαμε πλέον ελέφαντες στο ζωολογικό κήπο Paignton

Η σημερινή έκθεση περιέχει δύο βασικές συστάσεις:

 1. Τέλος στην εισαγωγή και εκτροφή ελεφάντων να αποτρέψουν άλλα άτομα από το να έρθουν σε μια ζωή όπου αναπόφευκτα υποφέρουν σωματικά και ψυχολογικά.

 2. Σκεφτείτε να επαναπατρίσετε όλους τους ελέφαντες που έχουν απομείνει. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μεταφέρετέ τους σε ένα ή περισσότερα ευρύχωρα καταφύγια σε ένα ζεστό κλίμα, όπου κάθε ελέφαντας μπορεί να έχει πολλούς συντρόφους και να έχει πρόσβαση σε τουλάχιστον 100 εκτάρια (247 στρέμματα) ποικίλου φυσικού χώρου. Ζωολογικοί κήποι, ιδιώτες ή φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι επιλογές για να προχωρήσουμε αυτό.

  Η προστάτιδα του Conservative Animal Welfare Foundation, Lorraine Platt, είναι Διευθύντρια του Save The Asian Elephants (STAE). Το CAWF οδήγησε επίσης μια επιστολή που ζητούσε διαβούλευση για την απαγόρευση των πωλήσεων του ΗΒ το 2017, υπογεγραμμένη από βουλευτές.

  Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση του CAWF εδώ.

«Η σημερινή έκθεση καταδεικνύει αυτό που το κοινό γνωρίζει βαθιά: ότι οι ελέφαντες χρειάζονται περισσότερο χώρο από όσο μπορούν να φιλοξενήσουν οι ζωολογικοί κήποι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ελέφαντες είναι εξαιρετικά πολύπλοκα ζώα και παρά τις καλύτερες προθέσεις του ζωολογικού κήπου, είναι σαφές ότι δεν είναι εξοπλισμένοι για να παρέχουν το μοναδικό περιβάλλον που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν. Πρέπει να αναλογιστούμε τις δεκαετίες της επιστήμης που συνοψίζονται σε αυτήν την έκθεση και να αναλάβουμε δράση.

«Με έναν αριθμό ζωολογικών κήπων, συμπεριλαμβανομένου του ζωολογικού κήπου Paignton, να έχουν ήδη καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, ελπίζουμε ότι άλλοι θα επανεξετάσουν τη διατήρηση των ελεφάντων και θα λάβουν μέτρα για να εξαλείψουν σταδιακά την αιχμαλωσία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Lorraine Platt, συνιδρυτής του Conservative Animal Welfare Foundation

Όπως εμείς, οι ελέφαντες είναι έξυπνοι, συνειδητοποιημένοι, συμπονετικοί και συναισθηματικοί και περιηγούνται στον φυσικό και κοινωνικό τους κόσμο μαθαίνοντας από τους άλλους. Η έρευνά μας δείχνει ότι παρά τις προσπάθειες δεκαετιών για τη βελτίωση της ευημερίας των ελεφάντων στους ζωολογικούς κήπους, δεν ευδοκιμούν ψυχικά ή σωματικά και είναι θεμελιωδώς ακατάλληλοι για τη ζωή σε αιχμαλωσία. Η αιχμαλωσία δεν μπορεί να προσφέρει όλες τις ευκαιρίες που χρειάζονται οι ελέφαντες για να ανθίσουν πραγματικά, αλλά για εκείνους που πρέπει να παραμείνουν σε αιχμαλωσία, μόνο πραγματικά εξαιρετικές ποσότητες φυσικού χώρου τους δίνουν την ευκαιρία να αναζητήσουν τροφή με φυσικό τρόπο και σημαντικές επιλογές για το πώς περνούν το χρόνο τους

Δρ Rob Atkinson, Συν-Συγγραφέας