Οι θέσεις εργασίας ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ μειώνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά

3
Οι θέσεις εργασίας ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ μειώνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά

Η ηλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ είχε 242.343 εργαζόμενους το 2018, που αντιπροσωπεύει μείωση 3,2% από το 2017, αναφέρει το The Solar Foundation (TSF).

Σύμφωνα με την National Solar Jobs Census 2018 της TSF, η πτώση σχεδόν 8.000 θέσεων εργασίας το 2018 σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι θέσεις εργασίας στον ήλιο μειώθηκαν μετά από επτά χρόνια σταθερής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι θέσεις εργασίας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας αυξήθηκαν σε 29 πολιτείες το 2018, συμπεριλαμβανομένων πολλών πολιτειών που θεωρούνται αναδυόμενες αγορές ηλιακής ενέργειας.

Οι πολιτείες με τα υψηλότερα κέρδη απασχόλησης περιλαμβάνουν τη Φλόριντα, το Ιλινόις, το Τέξας και τη Νέα Υόρκη. Άλλες πολιτείες που σημείωσαν αύξηση θέσεων εργασίας περιλαμβάνουν το Οχάιο, την Ουάσιγκτον, την Πενσυλβάνια, τη Μινεσότα, τη Βιρτζίνια και το Τενεσί.

«Είμαι περήφανος που η Μινεσότα συνεχίζει να είναι ηγέτης στην καθαρή ενέργεια στα Μεσοδυτικά», λέει ο κυβερνήτης Tim Walz, D-Minn. «Ενώ το ηλιακό μας εργατικό δυναμικό συνέχισε να αυξάνεται πέρυσι, πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να συνεχίσουμε να χτίζουμε μια ισχυρή οικονομία καθαρής ενέργειας στη Μινεσότα».

Πηγή: The Solar Foundation

Η TSF, ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός και ερευνητικός οργανισμός, εκδίδει την National Solar Jobs Census κάθε χρόνο για να παρέχει δεδομένα για το εργατικό δυναμικό της ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ. Συνολικά, η απασχόληση στην ηλιακή ενέργεια έχει αυξηθεί κατά 159% από την δημοσίευση της πρώτης απογραφής το 2010 – προσθέτοντας σχεδόν 150.000 θέσεις εργασίας και στις 50 πολιτείες. Συγκεκριμένα, η απογραφή του 2016 διαπίστωσε ότι το εργατικό δυναμικό της ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ιστορικό ρυθμό: Μία στις 50 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα ήταν στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας και το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε κατά 25% το 2015.

Για πρώτη φορά, η National Solar Jobs Census του 2018 περιλαμβάνει αριθμούς θέσεων εργασίας για το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο είχε 1.997 εργάτες ηλιακής ενέργειας το 2018. Με τις θέσεις εργασίας στο Πουέρτο Ρίκο να περιλαμβάνονται, ο συνολικός αριθμός θέσεων εργασίας ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 244.340.

«Παρά τα δύο δύσκολα χρόνια, η μακροπρόθεσμη προοπτική για αυτόν τον κλάδο παραμένει θετική, καθώς ακόμη περισσότεροι Αμερικανοί στρέφονται σε χαμηλού κόστους λύσεις ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης για να τροφοδοτήσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους», δηλώνει ο Andrea Luecke, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της TSF. «Ωστόσο, θα χρειαστεί εξαιρετική ηγεσία σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο για να τονωθεί αυτή η ανάπτυξη και να αντιμετωπιστεί η επείγουσα πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Η επέκταση της ηλιακής ενέργειας και της αποθήκευσης σε όλη την Αμερική θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας, θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, θα ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες και θα δημιουργήσει ανθεκτικές και προσαρμοστικές κοινότητες».

Σε εθνικό επίπεδο, η μείωση των θέσεων εργασίας το 2018 αντανακλά την επιβράδυνση της εγκατεστημένης ηλιακής ισχύος, σύμφωνα με την έκθεση. Οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας καθυστέρησαν πολλά έργα κλίμακας κοινής ωφέλειας στα τέλη του 2017, ενώ περίμεναν το αποτέλεσμα μιας αίτησης για νέα τιμολόγια σε ηλιακούς συλλέκτες και κυψέλες. Αυτές οι καθυστερήσεις οδήγησαν σε μειωμένη αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και λιγότερες θέσεις εργασίας τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018, εξηγεί η ΜΚΟ.

Σε κρατικό επίπεδο, οι προκλήσεις πολιτικής και το δύσκολο επιχειρηματικό κλίμα συνέβαλαν στη μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας σε ορισμένες πολιτείες με καθιερωμένες αγορές ηλιακής ενέργειας. Σε άλλες πολιτείες, οι υποστηρικτικές πολιτικές και το ταχέως μειούμενο κόστος των ηλιακών τεχνολογιών συνέβαλαν στην αύξηση της απασχόλησης το 2018, σύμφωνα με την TSF.

Η απογραφή βασίζεται σε έρευνα ηλιακών εγκαταστάσεων που διεξήχθη μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2018. Η έρευνα περιελάμβανε περίπου 59.300 τηλεφωνικές κλήσεις και πάνω από 49.000 email. Διοικήθηκε σε 13.945 ξεχωριστές εγκαταστάσεις, εκ των οποίων οι 2.697 παρείχαν πλήρεις ή ουσιαστικά ολοκληρωμένες έρευνες.

Άλλα βασικά ευρήματα από την National Solar Jobs Census 2018 περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Περίπου 155.000 θέσεις εργασίας στον ηλιακό, ή τα δύο τρίτα του συνόλου, είναι στον τομέα εγκατάστασης και ανάπτυξης έργων. Από αυτές, περίπου 87.000 θέσεις εργασίας (56%) επικεντρώνονται στο τμήμα της αγοράς κατοικιών. Το μη οικιστικό τμήμα περιλαμβάνει 46.000 θέσεις εργασίας (30%), συμπεριλαμβανομένων περίπου 12.500 θέσεων εργασίας στην κοινοτική ηλιακή ενέργεια. Η αγορά κοινής ωφελείας περιλαμβάνει 22.000 θέσεις εργασίας (14%).
  • Τα δημογραφικά στοιχεία του εργατικού δυναμικού της ηλιακής ενέργειας είδαν μικρή αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 2018, οι γυναίκες αποτελούσαν το 26% του εργατικού δυναμικού. Οι Λατίνοι ή οι Ισπανόφωνοι εργάτες αποτελούσαν το 17%. Οι μαύροι ή οι αφροαμερικανοί εργάτες αποτελούσαν το 8%. και οι Ασιάτες εργάτες αποτελούσαν το 9%.
  • Το 2018, το 26% των εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας ανέφερε ότι ήταν «πολύ δύσκολο» να βρεθούν κατάλληλοι υποψήφιοι για την πλήρωση ανοικτών θέσεων, που αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση από το 18% που ανέφερε τέτοιες προκλήσεις το 2017.
  • Με μια συσσώρευση έργων κλίμακας κοινής ωφέλειας και νέα κίνητρα πολιτικής σε βασικές πολιτείες, οι προοπτικές για ηλιακές θέσεις εργασίας αναμένεται να βελτιωθούν το 2019. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα προβλέπουν ότι οι ηλιακές θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά 7% το 2019, ανεβάζοντας το σύνολο σε 259.400 θέσεις εργασίας.

«Αυτή η έκθεση υπογραμμίζει ότι για να συνεχίσει να προσθέτει θέσεις εργασίας, η ηλιακή βιομηχανία θα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να μειώσει το κόστος της ηλιακής ενέργειας», προτείνει ο Samuel Adeyemo, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλιακού λογισμικού Aurora Solar. «Τα τελευταία επτά χρόνια, αυτό επιτεύχθηκε με τη μείωση των τιμών των μονάδων και τον εκδημοκρατισμό της χρηματοδότησης. Στην Aurora, πιστεύουμε ότι τα επόμενα επτά χρόνια, θα προέλθει από τη μείωση του soft cost, έτσι ώστε η ηλιακή ενέργεια να φτάσει στο σημείο όπου είναι η προεπιλεγμένη επιλογή για τα περισσότερα σπίτια και επιχειρήσεις».

«Ως ένας από τους μεγαλύτερους εργολάβους κοινής ωφελείας και εμπορικής ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ, επηρεαστήκαμε από διάφορους παράγοντες που προκάλεσαν αστάθεια της αγοράς το 2018», σημειώνει ο George Hershman, πρόεδρος της Swinerton Renewable Energy με έδρα το Σαν Ντιέγκο. «Οι δασμοί σε ηλιακές κυψέλες και μονάδες, χάλυβα και αλουμίνιο αύξησαν το κόστος και επηρέασαν τα έργα που ήταν ήδη υπό εξέλιξη. Παρά αυτούς τους οικονομικούς παράγοντες, ξεκινήσαμε το 2019 με έναν ισχυρό αγωγό που περιλαμβάνει νέα έργα σε υπάρχουσες και αναδυόμενες αγορές.»

Σε απάντηση στην έκθεση, η Abigail Ross Hopper, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Solar Energy Industries Association, τονίζει τη σημασία της ομοσπονδιακής δράσης όσον αφορά τα τιμολόγια.

«Ο αντίκτυπος που έχουν αυτοί οι περιττοί δασμοί στην οικονομία της Αμερικής και στους εργαζομένους της δεν πρέπει να αγνοηθεί. Η ζημιά, από τη μείωση των θέσεων εργασίας έως τη μείωση της ανάπτυξης, υπερτερεί κατά πολύ των δυνητικών οφελών της διοίκησης», λέει ο Hopper. «Ελπίζουμε ότι αυτά τα δεδομένα χρησιμεύουν ως μια κλήση αφύπνισης προς τη διοίκηση ότι οι δασμοί του άρθρου 201 θα πρέπει να αντιστραφούν πριν άλλοι Αμερικανοί χάσουν τη δουλειά τους.

«Τούτου λεχθέντος, παρά αυτές τις αντιξοότητες, οι μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές τροχιές της ηλιακής βιομηχανίας των ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές», συνεχίζει. «Η Solar εισέρχεται καθημερινά σε νέες αγορές σε ολόκληρη τη χώρα, προσφέροντας σε κοινότητες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές επενδύσεις κάθε χρόνο. Η αύξηση της απασχόλησης που περιγράφεται σε αυτήν την έκθεση σε 29 πολιτείες –πολλές από αυτές αναδυόμενες αγορές ηλιακής ενέργειας– είναι ένα φωτεινό σημείο στο οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε με έξυπνες πολιτικές που εφαρμόζονται».

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για την έκθεση εδώ.

Schreibe einen Kommentar