Ομιλία του Πρωθυπουργού στο One Planet Summit

Ομιλία του Πρωθυπουργού στο One Planet Summit

Januar 20, 2021 0 Von admin

Ομιλία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στη Σύνοδο Κορυφής One Planet:

«Christine σε ευχαριστώ πολύ, θέλω να σε ευχαριστήσω και θέλω να ευχαριστήσω τον Emmanuel για τη διοργάνωση αυτού του One Planet Summit, γιατί νομίζω ότι είναι ένα απολύτως κρίσιμο θέμα.

Σε τελική ανάλυση, σημειώνουμε μεγάλη πρόοδο ως ανθρωπότητα στην εύρεση των τεχνολογικών λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση του άνθρακα. Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, αλλά αρχίζουμε να βλέπουμε έναν δρόμο προς τα εμπρός από τη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού πριν από πέντε χρόνια, που νομίζω ότι ήταν τεράστια επιτυχία, μπορούμε να δούμε ότι η ανθρωπότητα μπορεί να το κάνει αυτό.

Αλλά το πρόβλημα είναι ότι καταστρέφουμε είδη και ενδιαιτήματα με εντελώς ασυνείδητο ρυθμό. Νομίζω ότι έχουμε χάσει περίπου 500 είδη τον περασμένο αιώνα, από όλα τα θηλαστικά στον κόσμο – τη βιομάζα των θηλαστικών – νομίζω ότι έχω δίκιο όταν λέω ότι το 96% των θηλαστικών στον πλανήτη μας είναι τώρα άνθρωποι ή βόδια ή γουρούνια ή τα ζώα στα οποία βασίζονται τα ανθρώπινα όντα. Το 70% όλων των πτηνών στον κόσμο είναι κότες.

Με άλλα λόγια, υπήρξε ολική ή σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της άγριας ζωής. Μόνο το 4% των θηλαστικών στον κόσμο είναι πλέον άγρια ​​θηλαστικά, από φάλαινες μέχρι πιθήκους, όπως το πείτε.

Αυτό κατά την άποψή μου είναι καταστροφή. Βλέπουμε μια παράλληλη απώλεια ενδιαιτημάτων, δασών και φυτικών ειδών κάθε είδους. Γι‘ αυτό λοιπόν το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύεται να προστατεύσει το 30% της χερσαίας μας επιφάνειας, το 30% της θαλάσσιας επιφάνειάς μας, να δημιουργήσει θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές – τεράστιες προστατευόμενες περιοχές – κάτι που παρεμπιπτόντως είναι ένας στόχος που μοιραζόμαστε πολύ με τη Γαλλία, με Καναδάς – όλοι έχουμε εμπλακεί σε αυτήν την ίδια προσπάθεια.

Και από τα 11,6 δισεκατομμύρια £ που αφιερώσαμε σε πρωτοβουλίες χρηματοδότησης για το κλίμα, διαθέτουμε 3 δισεκατομμύρια £ για την προστασία της φύσης, είτε πρόκειται για τη θαλάσσια ζωή, είτε για τη διατήρηση της ξυλείας ή τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.

Νομίζω ότι ως παγκόσμιοι ηγέτες, πρέπει να προχωρήσουμε παραπέρα και, επομένως, είμαι πολύ ικανοποιημένος που τόσες πολλές χώρες έχουν υπογράψει τη δέσμευση των ηγετών του ΟΗΕ για τη φύση, έτσι ώστε να έχουμε πραγματικά σκληρούς στόχους για τη διατήρηση των ειδών και της άγριας ζωής, αλλά επίσης η εκ νέου αγριοποίηση του πλανήτη μας με τον τρόπο που έχει προτείνει ο Sir David Attenborough.

Και θα ήθελα να δω έναν κόσμο στον οποίο θα δίνουμε πραγματικό νόημα σε αυτούς τους στόχους του Aichi που τέθηκαν πριν από τόσα χρόνια στο Κιότο και ελπίζω ότι οι Κινέζοι συνάδελφοί μας θα προωθήσουν αυτήν την ατζέντα στη Σύνοδο Κορυφής για τη Βιοποικιλότητα στο Κουνμίνγκ. Γνωρίζω ότι θα εργαστούμε με συναδέλφους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να το κάνουμε αυτό στη σύνοδο κορυφής της COP26 στη Γλασκώβη.

Προφανώς είναι σωστό να εστιάσουμε στην κλιματική αλλαγή, προφανώς είναι σωστό να μειώσουμε τις εκπομπές CO2, αλλά δεν θα επιτύχουμε πραγματική ισορροπία με τον πλανήτη μας αν δεν προστατεύσουμε και τη φύση. Μια τελευταία σκέψη, μην ξεχνάτε ότι η πανδημία του κορωνοϊού ήταν προϊόν ανισορροπίας στη σχέση του ανθρώπου με τον φυσικό κόσμο.

Όπως η αρχική πανούκλα που έπληξε τους Έλληνες φαίνεται να θυμάμαι στο πρώτο βιβλίο της Ιλιάδας, είναι μια ζωονόσος. Προέρχεται από νυχτερίδες ή παγκολίνους, από την παρανοϊκή πεποίθηση ότι αν ψιλοκόψεις τα λέπια ενός παγκολίνου θα γίνεις με κάποιο τρόπο πιο ισχυρός ή ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι, προέρχεται από αυτή τη σύγκρουση μεταξύ της ανθρωπότητας και του φυσικού κόσμου και έχουμε να το σταματήσει.

Και γι‘ αυτό πιστεύω ότι αυτή η σύνοδος κορυφής είναι τόσο σημαντική και αυτή η εστίαση στον φυσικό κόσμο και στη βιοποικιλότητα είναι απολύτως κρίσιμη. Ναι, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά η κλιματική αλλαγή πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος μιας συνολικής ατζέντας για την προστασία του φυσικού κόσμου και νομίζω ότι η ατζέντα του One Planet είναι απολύτως σωστή». (Πρωθυπουργείο, Ντάουνινγκ Στριτ 10)