Ο πρωθυπουργός λέει ότι «παίρνει θέση» ενάντια στη σκληρή θανάτωση ιαπωνικών φαλαινών.

Ο πρωθυπουργός λέει ότι «παίρνει θέση» ενάντια στη σκληρή θανάτωση ιαπωνικών φαλαινών.

Januar 20, 2021 0 Von admin

Αποκλειστικό: Ο Μπόρις Τζόνσον ορκίζεται να «πάρει θέση» ενάντια στη θανάτωση ιαπωνικών φαλαινών,

Ο Πρωθυπουργός λέει ότι οι ενέργειες της Ιαπωνίας για τη φύση και τη βιοποικιλότητα υστερούν σε σχέση με την υπόσχεσή της να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050 Με Έλενα Χόρτον 15 Ιανουαρίου 2021

Μια φάλαινα μινκ που παγιδεύτηκε σε δίχτυα στις ακτές του Ταϊτζί.
Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στην The Telegraph ότι θα «πάρει θέση» κατά της «σκληρής» θανάτωσης ιαπωνικής φάλαινας μετά την τραγική κατάσταση μιας φάλαινας μινκ τράβηξε την προσοχή του κόσμου. Η νεαρή φάλαινα εθεάθη να παλεύει για τη ζωή για 19 ημέρες σε ένα δίχτυ στα ανοιχτά της ακτής του Taiji πριν πνιγεί από ψαράδες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι θεατές είπαν ότι η φάλαινα χρειάστηκε 20 λεπτά για να πνιγεί. Το κρέας του πλάσματος έχει πλέον πωληθεί σε τοπικές αγορές.

Ο κ. Τζόνσον πρότεινε ότι θα έθιγε τι συνέβη όταν οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντηθούν για μια σύνοδο κορυφής για το περιβάλλον στη COP26 στη Γλασκώβη αργότερα αυτό το έτος. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι παρά την υπόσχεση της Ιαπωνίας να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050, οι ενέργειές της για τη φύση και τη βιοποικιλότητα υστερούν.

Η Ιαπωνία έχει δεχθεί πυρά από περιβαλλοντολόγους σε όλο τον κόσμο για την ετήσια σφαγή δελφινιών και το γεγονός ότι ξανάρχισε τις εμπορικές της δραστηριότητες φαλαινοθηρίας το 2019, επικαλούμενη την «παράδοση».

Ο κ. Τζόνσον είπε:

«Σε μια εποχή που βλέπουμε ήδη την τραγική και μη αναστρέψιμη καταστροφή του φυσικού μας κόσμου, με τη θάλασσα να αντλείται όλο και περισσότερο γεμάτη πλαστικά και την κλιματική αλλαγή να απειλεί ολόκληρα οικοσυστήματα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να πάρουμε θέση ενάντια στη σκληρή πρακτική της φαλαινοθηρίας . Προσβλέπω στην Ιαπωνία, έναν παγκόσμιο ηγέτη στην κλιματική αλλαγή και το ελεύθερο εμπόριο, να σταθεί μαζί μου στον αγώνα κατά της θανάτωσης αυτών των όμορφων θηλαστικών και να λάβει μέτρα για να βοηθήσει στη διατήρηση της πολύτιμης θαλάσσιας ζωής μας για τις μελλοντικές γενιές. Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής COP26 φέτος και συνεχίζουμε να προωθούμε τη δράση για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών, πρέπει να θυμόμαστε ότι η επιτυχία μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής συνδέεται εγγενώς με την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας. Ας μη φανταστούμε έναν κόσμο όπου τα παιδιά και τα εγγόνια μας δεν ξέρουν το τραγούδι της φάλαινας. Πρέπει όλοι μαζί να σεβόμαστε και να προστατεύσουμε έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της μητέρας φύσης».

Το Υπουργείο Εξωτερικών θέτει επίσης το θέμα με ομολόγους του στην Ιαπωνία και ο Λόρδος Γκόλντμσιθ, ο διεθνής υπουργός Ναυτιλίας, είπε:

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι παγκόσμιος ηγέτης στη θαλάσσια προστασία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της εμβληματικής θαλάσσιας άγριας ζωής, όπως οι φάλαινες – γι‘ αυτό καταδικάσαμε την εμπορική φαλαινοθηρία και παροτρύνουμε τα έθνη σε όλο τον κόσμο να ενωθούν μαζί μας για την προστασία αυτών των μεγαλοπρεπών πλασμάτων. Εκφράσαμε σθεναρά την επιθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου να δει τη φάλαινα απελευθερωμένη και η ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει καμία αμφιβολία ως προς τη δύναμη που αισθάνεται στο ΗΒ για αυτό το θέμα. Η είδηση ​​του θανάτου της φάλαινας μινκ είναι αποκαρδιωτική».

Υπήρξαν εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας μετά την αποχώρηση του Τόκιο από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, η οποία απαγόρευσε το κυνήγι. Τώρα επιτρέπει στους στόλους της να πιάνουν εκατοντάδες φάλαινες το χρόνο.
Ο κ. Τζόνσον έχει προειδοποιήσει προηγουμένως την ιαπωνική κυβέρνηση κατ‘ ιδίαν για την επανέναρξη της φαλαινοθηρίας και θεωρείται ότι είναι παθιασμένος με το θέμα. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που επικρίνει δημόσια την Ιαπωνία για την πρακτική αυτή.

Η αρραβωνιαστικιά του, Carrie Symonds, και ο πατέρας του, Stanley Johnson, έχουν εμφανιστεί και οι δύο σε πορείες κατά της φαλαινοθηρίας. Το 2019, η κα Symonds είπε ότι η φαλαινοθηρία είναι «σκληρή πέρα ​​από την πεποίθηση».

Όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος το 2018, ο Μάικλ Γκόουβ μίλησε κατά της αποχώρησης της Ιαπωνίας από τη διεθνή συμφωνία, λέγοντας ότι ήταν «εξαιρετικά απογοητευμένος».