Πώς η εμπιστοσύνη δημιουργεί ηγέτες και οι έξι μακρο-ικανότητες για ηγεσία

Πώς η εμπιστοσύνη δημιουργεί ηγέτες και οι έξι μακρο-ικανότητες για ηγεσία

März 12, 2023 0 Von admin

4. Ακεραιότητα – Μου αρέσει πολύ η ιστορία του Μαχάτμα Γκάντι όταν αρχικά μίλησε στο σπίτι των κοινών στην Αγγλία, το πλήθος ήταν ασεβές και εναντίον του, αλλά μετά από δύο ώρες ομιλίας, χωρίς να έχει προετοιμαστεί με νότες εκ των προτέρων, βγήκε έξω. επευφημίες και χειροκροτήματα. Τότε ένας από τους δημοσιογράφους ρώτησε τη γραμματέα του Γκάντι πώς ήταν δυνατόν και η απάντησή του ήταν «Τι σκέφτεται ο Γκάντι, τι αισθάνεται, τι λέει και τι κάνει είναι όλα τα ίδια. Δεν χρειάζεται σημειώσεις… εσείς και εγώ, σκεφτόμαστε ένα πράγμα, νιώθουμε άλλο, λέμε ένα τρίτο και κάνουμε ένα τέταρτο, οπότε χρειαζόμαστε σημειώσεις και αρχεία για να παρακολουθούμε.Μαχάντεφ Ντεσάι, γραμματέας του Γκάντι.

Το θεμέλιο του χαρακτήρα είναι η αντιστοιχία μεταξύ αυτού που σκέφτεστε, αυτού που αισθάνεστε, αυτού που λέτε και αυτού που κάνετε. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η ακεραιότητα ισοδυναμεί με το να λες την αλήθεια, αλλά αυτό που λες είναι μόνο ένα μικρό μέρος της. Έχει να κάνει με το τι σκέφτεστε όταν είστε μόνοι, τι νιώθετε με την καρδιά σας, τι λέτε όταν οι ακόλουθοι δεν είναι κοντά σας και τι κάνετε για να έχετε αποτελέσματα. Η αντιστοιχία μεταξύ μυαλού, καρδιάς, λόγου και πράξης δημιουργεί άθραυστη ακεραιότητα.

5. Φροντίδα – ένας ηγέτης πρέπει να νοιάζεται για τους ανθρώπους. Θα επέλεγες να ακολουθήσεις κάποιον γνωρίζοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για σένα; Είναι πραγματικά τόσο απλό. Μάλλον ο ηγέτης θα σε τυφλώσει στην αρχή με την ικανότητα, αλλά μακροπρόθεσμα δεν θα σου λείψει. Είναι στην ανθρώπινη φύση ότι πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιος εκεί έξω νοιάζεται για εμάς. Η φροντίδα είναι μια τεράστια κατάθεση εμπιστοσύνης γιατί δημιουργεί ελπίδα και κίνητρο για την υποστήριξη του οράματος.

Η φροντίδα περιλαμβάνει ικανότητες όπως η ενσυναίσθηση, η εστίαση στον πελάτη, η ώθηση της δέσμευσης, η καθοδήγηση και η καθοδήγηση για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γίνουν εξυπνότεροι και καλύτεροι.

Ο Kai-Fu Lee, στο βιβλίο του «AI 2041», θεωρεί την ενσυναίσθηση ως μία από τις πιο σημαντικές ανθρώπινες ικανότητες στο μέλλον, όπου οι υπολογιστές και οι μηχανές θα είναι πιο παρόντες στην καθημερινότητά μας από ποτέ. Η ενσυναίσθηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και είναι η υψηλότερη μορφή επικοινωνίας επειδή δεν αφορά μόνο την ακρόαση, την ομιλία και την παροχή ανατροφοδότησης, αλλά είναι επίσης να βάζεις τον εαυτό σου στα «παπούτσια» του άλλου για να νιώσεις τι νιώθει ο άλλος και αυτό δίνει στον ηγέτη μια πολύ διαφορετική οπτική και κατανόηση της ζωής. Δεν μπορείτε να παίξετε ενσυναίσθηση. μπορείτε να το αναπτύξετε μόνο εάν ενδιαφέρεστε πραγματικά.

Εάν νοιάζεστε, πρέπει επίσης να βοηθήσετε τους ανθρώπους να μεγαλώσουν. Οι ηγέτες θα κρατούν τους ανθρώπους αφοσιωμένους και θα διαθέτουν χρόνο για καθοδήγηση, θα είναι υποστηρικτικοί και θα μοιράζονται τις γνώσεις τους χωρίς να φοβούνται ότι θα ξεπεραστούν. Θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναπτυχθούν όπως περιμένουν από τους άλλους να τους αναπτύξουν.

6. Συνεργασία είναι η τελική μακρο-ικανότητα για έναν ηγέτη και αφορά την κατανόηση ότι δεν είσαι μόνος και δεν μπορείς να πετύχεις μόνος. Έχοντας αυτό υπόψη, ο ηγέτης θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ισχυρά δίκτυα αναζητώντας ταλέντα, φέρνοντας ταλέντα γύρω του και βάζοντας ταλαντούχους ανθρώπους να συνεργαστούν. Κάνοντας αυτό, ο ηγέτης θα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην καθοδήγηση του οράματός του.

Αλλά η συνεργασία δεν θα λειτουργήσει χωρίς να έχεις εμπιστοσύνη στους άλλους. Μέχρι τώρα εξηγούσα πώς ο ηγέτης μπορεί να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και να αποκτήσει εμπιστοσύνη από τους ανθρώπους, αλλά για να γίνει πραγματικά ηγέτης, το άτομο πρέπει να εμπιστεύεται τους άλλους με τον ίδιο τρόπο που τον εμπιστεύονται οι ακόλουθοι. Μέσω της πραγματικής συνεργασίας, ο ηγέτης δεν θα περπατήσει ποτέ μόνος (όπως λέει η διαφήμιση της Heineken) και θα έχει την ευκαιρία να επεκτείνει την ευθύνη και τη λογοδοσία μέσω άλλων. Κάπως έτσι, θα δημιουργήσει έναν ζωντανό οργανισμό που θα οδηγήσει τον εαυτό του προς το όραμα, και τότε είναι που ο ηγέτης θα αφήσει πίσω το εγώ και τη δύναμή του πίσω, γιατί αυτά δεν θα έχουν πλέον σημασία αφού ένας οργανισμός είναι πιο ισχυρός από ένα κύτταρο.

Προσωπική εμπειρία: Σε κάθε ομάδα που έχω οδηγήσει, υπήρχαν πιο ικανοί άνθρωποι από εμένα, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν στην τρίτη κατηγορία των οπισθοδρομήσεων. Θα ήταν πολύ δύσκολο για μένα να διαχειριστώ την ομάδα μόνο από ικανότητες, αλλά με καλό χαρακτήρα, οι πιθανότητες άλλαζαν και αποδεικνύονταν υπέρ μου κάθε φορά. Έχω μάθει ότι δεν πρέπει ποτέ να περιθωριοποιώ την έλξη προς τα πίσω, και ακόμα κι αν, σε ορισμένες περιπτώσεις, φοβόμουν τι θα μπορούσαν να κάνουν στην ομάδα μου και στις ιδέες μου, προσπαθούσα πάντα να κάνω το αντίθετο και να τους κρατάω εμπλεκόμενους και σχετικούς με τις συζητήσεις. Και μάντεψε τι? Ακόμα κι αν μπορεί να είναι πολύ δύσκολο στην αρχή, ήταν στην πραγματικότητα πιο ωφέλιμο μακροπρόθεσμα, επειδή όλοι ήρθαν αντιμέτωποι με ξεκάθαρα επιχειρήματα και κατάλαβα γιατί οι ιδέες μου μερικές φορές ήταν λανθασμένες. Το ίδιο έκαναν και με τις ιδέες τους και όχι επειδή το έλεγα εγώ. Η ομάδα έφτανε στο συμπέρασμα μαζί και έπρεπε να πάρουμε αποφάσεις μαζί και να μπορέσουμε να χτίσουμε μαζί. Το θέμα δεν ήταν να πάω προς την κατεύθυνση μου, αλλά να πάρουμε μαζί τις καλύτερες αποφάσεις για την επιχείρηση. Μερικές φορές δεν συνεργάστηκα καλά και μερικές φορές δεν κατάφερα να συνεργαστώ, αλλά αυτή είναι η ομορφιά της μάθησης, να είσαι αποδεκτός να κάνεις λάθη και να έχεις το θάρρος να κάνεις λάθη, αλλά απαράδεκτος να τα επαναλαμβάνεις.